Кметът на Варна Благомир Коцев награди с монета - реплика на

...
Кметът на Варна Благомир Коцев награди с монета - реплика на
Коментари Харесай

Кметът на Варна награди ученик, спечелил златен медал на математическото състезание в Малайзия

Кметът на Варна Благомир Коцев награди с монета - реплика на най-старото обработено злато в света, намерено във Варненския халколитен некропол, ученика Дамян Накев от Математическата гимназия „ Д-р Петър Берон “, който спечели златен орден на интернационалното съревнование по математика в Куала Лумпур, Малайзия.

Неговата учителка Павлина Парушева също получи от кмета монета с герба на Община Варна. На церемонията в Община Варна участваха също шефът на МГ „ Д-р Петър Берон “ Елеонора Павлова, майката на момчето Теодора Узунова и заместник-кметът по образованието Павел Попов.

Дамян Накев се завърна със златен орден от интернационалния шампионат WIMO Final 2023 в Малайзия. На надпреварата за два часа той трябваше да реши 30 комплицирани задания от шест математически области – логическо мислене, алгебра, доктрина на числата, геометрия, комбинаторика. От към 300 участника в надпреварата, той единствен предлага второ решение на задача, което е прието от журито за правилно.

Математикът беше особено поздравен и за научното си достижение – по време на надпреварата в Малайзия е приложил личен новаторски метод за решаването на задачата и е бил единственият с подобен способ, който е бил приет от комисията. Според момчето, триумфът се дължи на доста старания и часове решение на задания, като с кмета дружно пресметнаха, че би трябвало да отделя по към 17-18 часа седмично за рационализиране и тренировки.

При диалога Дамян Наков и кметът Благомир Коцев се договориха да провеждат взаимно състезание по решение на задания в учебното заведение, в което и кметът да взе участие.



 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР